Eigenlijk ben ik naast kunstenaar ook verzamelaar. Een groot deel van mijn werkruimte wordt in beslag genomen door spullen en materialen. Ik verzamel veel verschillende dingen maar vooral lappen textiel, kastjes, lades, ansichtkaarten, opgezette dieren en mooie stukken hout. De meeste dingen vind ik op straat of in tweedehands winkels.

Daarnaast verzamel ik indrukken, meestal bewaar ik die in de vorm van tekeningetjes maar ik leg ze ook steeds vaker op foto vast. Ook spelen herinneringen en indrukken uit mijn kindertijd een grote rol.

De aanleiding om een werk te maken begint vaak bij een voorwerp of materiaal uit een verzameling die op een dag ineens bij een ander voorwerp of indruk lijkt te horen. Maar soms is er een idee waar ik een passend materiaal bij zoek. Dat hoeft niet altijd iets uit een verzameling te zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld ook graag materialen zoals etenswaren.

Varend op mijn intu�tie weet ik als ik aan een werk begin vaak al in grote lijnen waar het heen moet, maar zoek dan nog naar redenen. Een toevalligheid zoals een voorbijkomend krantenbericht bijvoorbeeld kan daar soms in ��n klap verandering in brengen: er ontstaat een verhaal rond het werk dat me duidelijk maakt welke keuzes ik moet maken. Opeens weet ik dan precies wat het moet worden en valt alles op zijn plaats.

De resultaten zijn meestal sprookjesachtige, figuratieve en toegankelijke beelden. Soms kun je ze gebruiken, bijvoorbeeld als kastje, soms gaan ze maar een paar weken mee, omdat ze gemaakt zijn van vergankelijke materialen zoals kaas of brood.

Sinds mijn studietijd (textielvormgeving) houden mijn werken het midden tussen vrije kunst en toegepaste kunst. Ik vind het vooral interessant als een beeld/object een onverwachte functie blijkt te hebben, of als het niet meer duidelijk is of het om de toepasbaarheid van het object gaat, of om het beeld zelf.

evschie@xs4all.nl